Elektroterapija, Niš

Šta je elektroterapija?

Elektroterapija predstavlja primenu električne energije koja pozitivno deluje na strukture mišićnog i nervnog sistema, proširivanjem krvnih sudova i poboljšanjem cirkulacije, čime se postiže analgetski efekat (uklanjanje bola), povećanje mišićne mase, stimulacija oštećenih nervnih vlakana i antiedematozni efekat (uklanjanje otoka). Elektroterapija je oblast fizikalne medicine koja podrazumeva primenu i korišćenje električne struje različitih frekvencija u terapeutske svrhe. U zavisnosti od frekvencije struje, razlikuju se elektrostimulacija, elektrofreza, terapija interferentnim strujama, terapija dijadinamičnim strujama i trens terapija.

Terapija strujom počiva na draženju receptora u koži koji dovode do otklanjanja bola ili faktora koji prouzrokuju bol. Intezitet struje i frekvencija proizvode određeni fiziološki odgovor u organizmu (dejstvo centralnog nervnog sistema, međumišićna koordinacija itd.) i podstiču isceljenje obolelog mesta.

Cilj fizikalne terapije strujom je da suzbiju upalne procese unutar tkiva. Elektroterapija može da se primenjuje samostalno ili u kombinaciji sa drugim terapeutskim metodama.Zbog svoje učinkovitosti i zbog toga što ima manje nuspojava od drugih metoda lečenja, preporučuje se kao dodatna terapija u velikom broju slučajeva: sportskih povreda, artritisa, lečenju zglobova (skočni zglob, koleno), povreda ligamenata i mišića, ukočenosti, bolova u vratu, kičmi, ramenu i laktu.

Dejstvo i efekti elektoterapije

U zavisnosti od vrste povrede ili oboljenja, elektrotepija ima za cilj da zaustavi upalne procese, poveća cirkulaciju i stimuliše nervne završetke. U elektroterapiji se koriste aparati koji provode struju različite frekvencije kako bi omogućili brz oporavak tretiranog mesta. Elektrode se postavljaju na bolno ili povređeno mesto koje je lekar prethodno utvrdio pregledom i dijagnozom (elektrodijagnostika). Optimalan izbor tretmana i vrste struje zavisi od postavljene dijagnoze, godina starosti, kao i anamneze drugih bolesti.

Tretmani elektorterapije se međusobnom razlikuju u zavisnosti od jačine frekvencije, trajanja impulsa i perioda između kontrakcija. Tretmani se uglavnom spovode aparatima sa različitim strujnim kombinacijama: DF, MF, CP, LP, RS. U zavisnosti od veličine obolelog mesta, koriste se između dve i šest elektroda. Sam proces elektroterapije kod pacijenta može izazivati osete poput peckanja, ali sama terapija strujom nije bolna.

Najbolja praksa i iskustva u elektroterapiji

Iskustvo i  dugogodišnja praksa pokazuju da elektroterapija ostvaruje efekte na različite grupe bolesti ili stanja organizma (kod reumatskih oboljenja, traumatoloških, neuroloških, vaskularnih oboljenja, kao i kod različitih ginekoloških stanja –izuzev menstruacije i trudnoće). Zbog široke primene, najbolje efekte ostvaruje u tretmanu sportskih povreda, preloma, uganuća, operacija, bolova u kičmi, vratu, zglobovima (zglob, koleno, kuk), povredama mišića ili hroničnih bolesti. Iako se primenjuje samostalno, najčešće se kombinuje sa drugim metodama fizikalne terapije.
Iskustva različiith pacijenata pokazuju da se pozitivni efekti elektroterapije primećuju već nakon nekoliko teretmana. Dužina terapije, odnosno učestalost terapije je određena vrstom same povrede i opštim psihofizičkim stanjem pacijenta.

 • null

  Interferentne struje

  Predstavljaju nisko frekventne naizmenične struje sinusoidnog oblika koje nastaju endogeno u tkivima, interferencijom srednje frekventnih struja iz dva samostalna strujna kola, čija razlika iznosi od 0-100 Hz. Iz tog razloga koristimo je u svim slučajevima kada nismo u mogućnosti da tačno podesimo interferenciju u tački lokalizacije i tako obuhvatimo šire područje delovanja. Pored toga ova struja poseduje DUBINSKI efekat, JEDINA ima primenu kod prisustva METALA u telu, visok intenzitet ne deluje nadražajno, vreme nije strogo određeno, poseduje mogućnost biranja frekvencije (ritmične ili statične).Metal nije kontraindikacija za primenu ovih struja, što je veoma važno kod terapije preloma kostiju ili drugih ortopedskih intervencija, kada postoje metalne pločice i šrafovi u tkivu.
  Interferentne struje, imaju primenu kod: degenerativnih i reumatskih oboljenja; kod iščašenja, uganuća, preloma; sportskih povreda, povreda tetiva i mišića; pareze i paralize; kod cervikalnog i lumbalnog sindroma

 • null

  Elektrostimulacija

  Elektrostimulacija predstavlja nadražaj strujom određenog intneziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod paretičnih (oduzetih) ili atrofiranih mišića koji nisu u stanju da funkcionišu na normalan način.Razni oblici elektrostimulacije koriste se i kod zdravih osoba radi poboljšanja fizičke sposobnosti.

 • null

  Elektroforeza

  Elektroforeza predstavlja unošenje lekova u organizam putem konstantne jednosmerne struje. Omogućava da lek za najkraće moguće vreme prodre na mesto povrede ili zapaljenja.

 • null

  Dijadinamične struje

  Dijadinamične struje predstavljaju kombinaciju različito modulisanih impulsa po intenzitetu, obliku i amplitudi (impulsne) i galvanske komponente. One imaju izraženo analgetsko dejstvo, deluju na smanjenje otoka i poboljšavaju cirkulaciju (šire krvne sudove, smanjuju otok i hematom), smanjuju spazam mišića i time redukuju bol.
  Koristimo ih i za stimulaciju mišića nakon kraćeg ili dužeg mirovanja.

 • null

  TENS terapija

  TENS ili transkutana elektro-nervna stimulacija se zasniva na elektroanalgeziji, stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola. Primenjuje se kod svih ortopedskih, reumatoloških I neuroloških stanja.

Elektroterapija predstavlja primenu električne energije koja pozitivno delujuje na strukture mišićnog i nervnog sistema, proširivanjem krvnih sudova i poboljšanjem cirkulacije, čime se postiže analgetski efekat (uklanjanje bola),povećanje mišićne mase, stimulacija oštećenih nervnih vlakana i antiedematozni efekat (uklanjanje otoka). Lekarska ordinacija AKTIV FIZIKAL već više od 10 razvija dobru praksu u primeni elektroterapija i terapije strujom. Po najpovoljnijim cenama u gradu ali i široj okolini, ordinacija nudi različite vrste tretmana elektroterapije koji odgovaraju vašim potrebama. Pored elektroterapije, centar za fizikalnu terapiju Aktiv Fizikal nudi usluge magnetne terapije, ultrazvučne terapije, fototerapije, kineziterapija, usluge masaže i terapije i masaže mineralnim blatom.