fototerapija, AktivFizikal, Niš

Šta je FOTOTERAPIJA

Svrab kože, suva koža, perutanje kože, crvenilo kože (eritem), bol, opekotine i plikovi, znoj i iritacije, povrede i ekcemi indikacije su koje pokazuju da je potrebna određena vrsta fizikalne terapije kako bi se ta stanja sanirala na duži vremenski period. Fototerapija je metoda u oblasti fizikalne terapije i estetske medicine koja koristi svetlost u svrhe lečenja i rehabilitacije ovakvih i sličnih stanja. U zavisnosti od tipa svetlosnih talasa i UV zraka, može da se govori o terapiji infracrvenim talasima, terapiji ultravioletnim talasima ili terapiji laserom male snage. U zavisnosti od obolelog mesta, može se govoriti o fototerapiji kože (beba), fototerapiji atopijskog dermatitisa, fototerapiji kod žutice, fototerapiji ekcema i virtiliga,itd.

Fototerapija – svetlosna terapija se pokazala kao najbolja terapija u lečenju lake, umerene ili teške psorijaze (UVA- 320-400nm i PUVA) i veoma efikasna u lečenju atopskog dermatitisa, ekcema i virtiliga, limfoma kože, upornog i hroničnog svraba (generalizovanog pruritusa) i drugih stanja. 

Fototerapija – primena, dejstvo i efekti

Fototerapija se kao fizijatrijska metoda zasniva na primeni svetlosne energije koja se može primenjivali lokalno, na određene delove tela ili na celom telu. Infracrveni zraci su po energiji bliskim vidljivim, svetlosnim zracima ali imaju nižu frekvenciju. Ultraljubičasti zraci imaju najveću energiju a samim tim i najveću frekvenciju.

Laser koristimo u cilju smanjenja bola, zapaljenskih procesa, regeneracije i reparacije tkiva. Bioptron lampa stvara polarizovanu svetlost i vrši zagrevanje unutar tkiva, a ne na površini kože. Može se koristiti i kod odraslih osoba i kod dece. Indikacije za opšte zračenje uključuju oboljenja poput rahitisa, opšte iscrpljenosti posle teških operacija, anemije i dermalotoških obolenja. Indikacije za lokalno zračenje su reumatska i dermatološka oboljenja i različite vrste akni i ekcema.

fototerapija, AktivFizikal, Niš, bioptron lampa

Kako odabrati pravu vrstu fototerapije?

Vrsta i tip fototerapija zavisi od vrste povrede koju lekar specijalista – fizijatar ili dermatolog određuju pregledom i dijagnostikom. U zavisnosti od tipa kože (fototip kože), inteziteta i vrste oboljenja kao i opšte klinične slike i drugih nalaza, zavisi doza zračenja svetlosnim zracima koja se tokom trajanja tretmana može menjati. Sama procedura foterapije je sigurna i bezbedna i može se primenjivati kod pacijenata različite starosne dobi, uključujući i bebe.

Kod novorođenih beba, fototerapija se primenju kod lečenja žutice (fiziološka, patološka žutica, produžena žutica) prouzrokovane visokim vrednosti bilirubina u krvi bebe.U standardnom obliku, fototerapija beba se sprovodi u inkubatoru u koji su uperene lampe za fototerapiju beba. Obavezan deo fototerapija za bebe su naočare koje se koriste kako ne bi došlo do oštećenja nervih struktura.

Kod odraslih pacijenta, fototerapija se spovodi korišćenjem posebnih UVB ili UVA lampi za fototerapiju u obavezno korišćenje naočara za fototerapiju. Nakon pregleda i dijagnostike, određuje se doza potrebna za optimalan oporavak i lečenje. Fototerapija mora da se primenjuje dosledno i redovno uz stalan nadzor našeg stručnog tima.

Fototerapija – iskustva i cena

Iskustva pacijenata pokazuju da su u slučajevima kožnih oboljena i vidljivih promena na koži, licu, vratu, rukama i nogama sreću i sekundarne posledice poput stresa, straha, nervoze, neprijtnosti i drugih koja ova stanja mogu da pogoršavaju. Iako ova i druga oboljenja i stanja organizma koja se tretiraju fototerapijom imaju slične simptome i manifestne karakteristike (svrab, crvenilo,iritacija, itd) proces lečenja i obradir prave fizijatrijske i dermatološke procedure je različitih kod različitih pacijenta. U lekarskoj ordinaciji Aktiv Fizikal trudimo se da svakom pacijentu obezbedimo individualan pristup i određeni problem sagledamo u skladu sa celokupnom anamnezom bolesti i mogućnostima njegovog lečenja i rehabilitacije.

Tretmani u našoj lekarskoj ordinaciji se zasnivaju na holističkom pristupu i sagledavanju celine određenog problema (primarne i sekundarnde posledice). Centar za fizikalnu terapiju AktivFizikal već više od 20 godina razvija uspešnu praksu fizikalne terapije i nudimo fizijatrijske usluge po najpovoljnijim cenama.  Aparati za fototerapiju imaju specijalno dizajnirane lampe koje omogućavaju primenu zračenja na pojedinim delovima ili celom telu, uz programirane dozne limite. Tretmani fototerapije odraslih varirajaju između tri i pet tretmana. Trajanje pojedinačnih tretmana je takođe različito – od nekoliko sekudni do par minuta. Nakon izlečenja, moguća je primena fototerapija u manjim dozama kako bi se održao optimalan izgled kože.

Pored fototerapije, centar za fizikalnu terapiju Aktiv Fizikal nudi usluge elektroterapije, ultrazvučne terapije, magnetne terapije,  kineziterapija,usluge masaže i terapije i masaže mineralnim blatom.