magnetna terapija

Šta je magnetna terapija?

Magnetna terapija je vrsta terapije u oblasti fizikalne medicine koja korisiti magnete u cilju oporavka obolelog mesta. Tokom tretmana magnetne terapije, magnetno polje prodite u ćelije u organizmu, gde delujuću na ćelijske membrane podstiče regeneraciju i olakšava asporpciju kiseonika i drugih hranjivih materijala.Niskofrekvetno magnetno polje utiče na ćelijsku membranu tako što povećava njenu propustljivost. Time se ubrzava ćelijski metabolizam i povećava iskoristljivost kiseonika i hranljivih materija u tkivu. Kod bolesti taj promet materija je usporen na nivou ćelije i njegovim ubrzavanjem podstičete ozdravljenje.

Magnetna terapija je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji. Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti, pacijenti je jako dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija. Primenjuje se u ortopediji, fizijatriji, reumatologiji endokrinologiji, neurologiji, sportskoj medicini, u terapiji hroničnog bola, u prevenciji i terapiji stresnih stanja. Magnetna terapija deluje od nivoa ćelije, preko organa do organizma u celini i dejstva su sledeća:

  • Antiedematozno i antiinflamatorno (smanjuje otok i zapaljenje)
  • Analgetsko (smanjuje bol)
  • Ubrzanje regeneracije tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda)

Terapija sa magnetima koristi dejstvo elektromagnetnog polja kako bi se omogućio oporavak pacijenta i poboljšao kvalitet života. Efikasno se koristi kako u lečenju tako i u rehabiltaciji. Magnetoterapija pored antiinflamatorno i analgentskog dejstva,  ubrzava renegeraciju tkiva i ima stimulativno dejstvo na žlezde sa untrašnjim lučenjem. Ima mali broj kontraindikacija (npr.pacemaker) i pacijenti veoma dobro reguju na ovu vrstu terapija. Spada u neinvanzivne procedure kojima se stimuliše regeneracija tkiva i stimulacija imunološkog sistema.

Magnetna terapija se može aplikovati lokalno na ograničenom polju i time se izbegavaju bilo kakvi sporedni efekti na druge sisteme u telu. Time je broj kontraindikacija sveden na minimum što je i jedna od najvećih prednosti magnetne terapije.

Može se aplikovati i kroz odeću pa čak i gips što je čini terapijom izbora kod stanja koje zahtevaju dugotrajnu imobilizaciju.

Pozitivni efekti terapije strujom i magnetima

Magnetna terapija koristi dejstvo magnetnog polja kako bi ubzrala proces lečenja ili rehabilitacije povred ili obolelih regija. Uređaji za magnetoterapiju koriste se u bolnicama, lekarskim ordinacijama, klinikama, rehabilitacionim centrima i mnogim drugim zdravstvenim ustanovama. Pacijentima pruža olakšanje podržavajući zarastanje rana i regeneraciju tkiva. Efekat magnetneterapije na telo zasnovan je na upotrebi impulsa frekvencije i intenziteta prilagođenih individualnim potrebama pacijenta. Pod dejstvom magnetnog polja određenog inteziteta i frekvencije, sadržaj kiseonika u tkivima se povećava i do 200% u odnosu na početne vrednosti, zbog čega magnetna terapija podstiče regenerativne procese u svim tkivima. Zbog visokog stepena efikasnosti, primenjuje se u ortopediji, fizijatriji, reumatologiji endokrinologiji, neurologiji, sportskoj medicini, u terapiji hroničnog bola, u prevenciji i terapiji depresije i stresa.

Prednosti magnetne terapije

Magnet u fizikalnoj terapiji ostvaruje višestruke dobrobiti po ogranizam jer poboljšava cirkulaciju, opušta mišiće, poboljšava metabolizam, stabilizuje pritisak,utiče na imunološki sistem, deluje na endokrini i nervni sistem, stimuliše proizvodnju endorfina i serotonina, pomaže kod nesanice i stresa, te pozitivno utiče na opšte psihofizičko stanje organizma. Fizikalna terapija magnetima najveću primenu ima kod:

  • bolesti mišićno koštanog sistema (povreda, istegnuća mišića i ligamenata, različitih fraktura)
  • reumatskih bolesti, zapaljenski procesi, osteoporoza, reumatizam
  • operacije na mišićima i tetivama, diskus hernija, usporeno zarastanje rana
  • neuralgije, spastične i mlitave pareze, ekstrapiramidni sy, glavobolje
  •  hipertenzija, hipotenzija, poremećaji periferne cirkulacije, dekubitusi, Raynaudova bolest, hemoroidi, cellulitis.

Postupak magnetne terapije je bezbolan, brz i prijatan za pacijenta. Efekti magnetne terapije su brzo vidljivi i pacijent nakon prvog tretmana primećuje poboljšanje. Dužina celog tretmana zavisi od vrste povrede i cilja terapije. Iako je postupak bezbolan, pacijent može osetiti toplotu na određenom mestu primene elektromagnetnog polja.

Iskustva i najbolja praksa u primeni terapije magnetima

Zbog svoje bezbedne upotrebe, upotreba magneta se proširila i na komercijalno tržište, nudeći različite proizvode poput magneta, mangetizovane vode, narukvica sa magnetima u slobodnoj prodaji. Za razliku od medicinskih i industrijskih magneta koji se mogu kupiti u apoteci i primenjivati u kućnoj upotrebi, terapija magnetima kao metoda fizikalnog lečenja i rehabilitacije podrazumeva pregled i dijagnostiku lekara specijaliste i izbor magnetne terapije zasnovane na medicinskim procedurama i u skladu sa potrebama pacijenta.

Bezbednost korišćenja i široka primena magnetne terapije omogućavaju i racionalnizaciju primene lekova. Delovanje elektromagnetnog polja dovodi do smanjenja bolnih i otečenih mesta, stimuliše regeneraciju krvog ili koštanog tkiva i utiče na poboljšanje opšteg psihofizičkog stanja organizma.

Pored magnetne terapije, centar za fizikalnu terapiju Aktiv Fizikal nudi usluge elektroterapije, ultrazvučne terapije, fototerapije,  kineziterapija,usluge masaže i terapije i masaže mineralnim blatom.