ultrazvučna terapija, AktivFizikal, Niš

ULTRAZVUČNA TERAPIJA

Ultrazvučna terapija i dijagnostika je oblast fizikalne terapije koja koristi ultrazvučnu energiju u cilju lečenja i rehabilitacije pacijenta. Zvučni talasi frekvencije veće od 20000Hz koje ljudsko uvo ne može da opaža, nazvaju su ultrazvukom. Ultrazvuk zbog svog dvostrukog delovanja, mehaničkog i toplotnog, predstavlja veoma efikasno sredstvo u terapiji brojnih patologija nervnog i koštano-mišićnog sistema.

Ultrazvučnitalasi prolaze kroz različita tkiva, vrše masažu mišića, ligamenata i tetiva, čime deluju na njihovo opuštanje i isceljenje.

Ultrazvučna  terapija u fizikalnoj medici može da bude različitog inteziteta (više i niže frekvencije) što zavisi od cilja terapije i površine tretirane povrede. Aparati za ultrazvučnu terapiju emituju energiju na obolelo mesto izazivajući odgovarajući fiziološki odgovor koji pacijentu donosi olakšanje ili ublažavanje bola. Delovanje utrazvučnih aparata se zasniva na tri efekta: mehanički (masaža), toplotni i hemijski (pojačava se oksidacija)

Iako ima veliku primenu, ultrazvučna terapija se ne sme koristiti (kontraindikacije) u lečenju bolesti oka, srčanih bolesti, kod lečenja testisa, kod maligniteta, loših krvnih sudova i krvarenja, akutnih zapaljenja i infekcija, osteoporoze, kod dece.

Zbog mogućnosti prodiranja nižih i nižih frekvencija u dublje strukture, ultrazvučna terapija je naročito pogodna za lečenje:

 • Hroničnih bolnih  mišića
 • Mišićnog spazma
 • Ograničenih pokreta izazvanih skraćenjem mišića

Poboljšava mikrocirkulaciju, relaksaciju tkiva i ubrzava metabolizam. Koristi se kod:

 • Hroničnih degenerativnih bolesti
 • Burzitisa, tendinitisa, kapsulitisa, epikondilitisa
 • Povreda ligamenata

Dejstvo i efekti ultrazvučne terapije

Ultrazvučna terapija (sonoterapija) se sprovodi pomoću sonde ultrazvučnog aparata koji terapeut pomera ka povređenoj površini. Osim blagog pritiska na koži, pacient nema nikakvih bolova. Značajno poboljšanje i olakšanje tegoba pacijent oseća već nakon nekoliko fizikalnih terapija.

Ultrazvučna terapija najbolji efekat daje u kombinaciji sa drugim fizioterapeutskim procedurama (magnetnom terapijom, elektroterapijom is l.). Prednosti ultrazvučne terapije u odnosu na druge fizijatrijske metode su u tome što dublje prodire u strukturu tkiva i pospešuje njihovu regeneraciju, omogućava reasporpciju otoka, pospešuje zarastanje kostiju i ubrzava isceljenje zapaljenjskih procesa.

Benefiti ultrazvučne terapije su višestruki i njeni efekti se koriste u ultrazvučnoj terapiji leđa, ramena, kolena i zglobova, uopšte celog nervnog i mišićnog-koštanog tkiva:

 • smanjuje bol
 • utiče na povećanje protoka krvi (poboljšava cirkulaciju)
 • sanjuje otok i upalne procese
 • smanjuje zapaljenja
 • smanjuje grčeve mišića
 • ubrzava zarastanje tetiva i mišića nakon povreda

Sposobnost prodiranja ultrazvučnih talasa na bolno mesto omogućava dubinsko tretiranje tkiva sa površine kože i efekat masaže. Dužina trajanja tretmana terapije ultrazvukom zavisi od problema i veličine tretiranog mesta. Sposobnost prodiranja ultrazvučnih talasa na bolno mesto omogućava dubinsko tretiranje tkiva sa površine kože i efekat masaže.

Da li je vama potrebna ultrazvučna terapija?

Ultrazvučna dijagnostika i terapija koristi ultrazvučne talase koji podiru u meko tkivo kako bi se tretirao bol i poboljšala regeneracija i zarastanje tkiva. Cilj ultazvučne terapije je da tretiranje medicinskih stanja koja su povezane za hroničnim bolom poput preloma i usporenog zarastanja kostiju, povreda ligamenata i tetiva, zarastanja ožiljnih tkiva, arstroza, neuralgija.
Ultrazvučni talasi, podiru u telo proizvodeći toplotu i i povećavaju protok krvi, opuštaju mišiće i umanjuju bolne mišiće i mišićni spazam. Stilumalica mekih tkiva omogućava regeneraciju obolelih mesta i utiče na proces oporavka kod različitih povreda.

Sam postupak podrazumeva nanošenje gela preko koga se koristi ultrazvučna sonda. Ultrazvučna sonda koristi ultrazvuk frekvencije 1-3 MHz. Vrsta korišćene frekvencije zavisi od cilja terapije i veličine povređene regije. Poboljšanje i oporavak pacijent primećuje već nakon prvih nekoliko tretmana. Sam postupak ultrazvučne terapije je bezbolan za pacijenta. Broj terapija određuje fizijatar nakon pregleda i dijagnostike.
Pored ultrazvučne terapije, centar za fizikalnu terapiju Aktiv Fizikal nudi usluge elektroterapije, magnetne terapije, fototerapije,  kineziterapija,usluge masaže i terapije i masaže mineralnim blatom.