MASAŽA

Masaža je jedna od najstarijih metoda lečenja, a glavni cilj masaže jeste poboljšanje opšteg psihičkog i fizičkog stanja. Smatra se da se u nekom obliku masaža kao terapija sprovodi više od 5000 godina, kako u istočnim, tako i u zapadnim kulturama. Nekada su masaže bile dostupne samo odabranima, u luksuznim spa centrima, dok je danas ovaj blagotvorni vid lečenja dostupan gotovo svima.

Primenjuje se kod lečenja akutnih i hroničnih bolova u mišićima i zglobovima, kod detoksikacije organizma, kao i kod ublažavanje i otklanjanje simptoma hroničnog zamora, stresa, depresije i poremećaja anksioznosti.

Šta je masaža?

Masaža predstavlja blagotvornu terapiju u vidu istezanja, pritiskanja i manipulacije kože, mišića, ligamenata i tetiva. Masaža može da varira od veoma blage, do dubinske, u zavisnosti od jačine pritiska. Može se sprovoditi na telu, licu, vratu ili stopalima.

Uloga masaže

Masaža može da se primenjuje kod lečenja akutnih i hroničnih bolova u mišićima i zglobovima, kod detoksikacije organizma, kao i kod ublažavanja i otklanjanja simptoma hroničnog zamora, stresa, depresije i poremećaja anksioznosti. Ona može da služi kao dodatni vid terapije u kombinaciji s drugim oblicima lečenja, ili da se koristi samostalno kako bi se ublažili ili otklonili simptomi.
Masaža povoljno deluje na organizam u celosti, jer se izvođenjem masaže putem dodira njenu blagotvorni efekti prenose preko kože do centralnog nervnog sistema, čula i sistema organa

Kada je masaža preporučljiva?

Ukoliko patite od nekog od sledećih problema, masaža može povoljno uticati na zdravlje vašeg organizma:

 • bolovi u donjem delu leđa
 • bolovi u vratu i ramenima
 • osteoporoza
 • glavobolje i migrene
 • povrede, uganuća i prelomi
 • stres i anksioznost
 • bol u sinusima
 • neurološki problemi

Pored navedenog, masaža je opuštajuća aktivnost koja će povoljno uticati na opšte stanje organizma svakog od nas, i veoma su retke kontraindikacije za masažu. Ukoliko niste sigurni koja masaža je najbolja za vas ili da li je ona preporučljiva u vašem slučaju,

konsultujte naše terapeute u Centru fizikalne terapije Aktiv Fizikal.

Kako odabrati odgovarajuću masažu?

Veoma je važno da masažu odaberete u skladu sa svojim potrebama i medicinskim stanjem. Centar fizikalne terapije Aktiv Fizikal nudi sledeće vrste masaža: relaks masaža, terapeutska masaža, masaža lica i vrata, kriomasaža, masaža stopala i anticelulit masaža.

 • null

  Relax masaža

  Relax masaža na prvom mestu služi za opuštanje celog tela. Izvodi se na celom telu ili parcijalno, i može da traje od 20 do 60 minuta. Terapeut svojim dodirima u toku masaže opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju, pomaže detoksikaciju i povoljno utiče na opšte stanje organizma.

  Tipično za ovu masažu je da se izvodi sporim, harmoničnim pokretima. Pritisak nikada nije suviše jak, a intenzitet masaže može da varira i prilagođava se željama i potrebama klijenta.

  Relax masaža podiže raspoloženje i smanjuje napetost, pa je odličan lek za napetost i stres. Ukoliko vam je potrebno pravo opuštanje u mirnoj atmosferi, onda je relax masaža pravi izbor za vas

  Ova tehnika koristi se za opuštanje celog tela, poboljšava cirkulaciju, opušta mišiće, podiže raspoloženje, poboljšava koncentraciju, ubrzava metabolizam, pomaže detoksaciju i smanjuje napetost.

 • null

  Terapeutska masaža

  Terapeutska masaža ima ulogu da ciljano odgovori na probleme pojedinačnog pacijenta. Terapeut u razgovoru s klijentom odabira pravu tehniku izvođenja koja je najadekvatnija u skladu s kliničkom slikom. Terapeutska masaža se koristi u toku rehabilitacionog procesa kako bi potpomogla lečenje. Najčešća primena ove terapeutske masaže je u slučaju stanja kao što su diskus hernija, lumboišijalgija, lumbago, spondiloza, bolovi u nogama, bolovi u vratu i ramenom pojasu, kao i u postoperativnom toku.

  Terapeutskom masažom ciljano se rešavaju problemi svakog pacijenta ponaosob. U skladu sa kliničkom slikom pacijenta, vrši se odabir najadekvatnije tehnike kojom se tretira pacijent u okviru rehabilitacionog procesa. Ova vrsta masaže najčešće se primenjuje nakon povreda kao što su uganuća, iščašenja, prelom, kao i u postoperativnom toku.

 • null

  Kriomasaža

  Kriomasaža je masažna tehnika u kojoj fizioterapeut izvodi masažu uz pomoć leda ili hemijske krioobloge. Od antičkih vremena led se koristi u terapiji bola, za opuštanje mišića ili kao terapija bolnih kontuzija i distorzija.

  Kriomasaža je tehnika koju koristimo u kombinaciji s drugim vidovima masaže, ili uz druge oblike fizikalne medicine i vežbe za jačanje i istezanje mišića. Kriomasažni tretman traje od 3 do 5 minuta i izvodi se samo na delu tela gde želimo da ciljano tretiramo bol.

  Kriomasaža predstavlja tehniku masaže u kojoj se fizioterapeut koristi ledom ili hemijskom kriooblogom. Izvodi se na segmentu tela, a tretman može trajati od 3 do 15 minuta. Najčešće se primenjuje radi ubrzavanja oporavka od povreda kao što su distorzija i kontuzija. Kriomasažu najčešće kombinujemo i sa drugim vrstama masaže, kao i razne oblike fizikalne medicine i vežbe za jačanje i istezanje mišića.

 • null

  Masaža lica i vrata

  Masaža lica i vrata, pored kozmetičke primene, pronalazi širu primenu u fizikalnoj medicini. Posebno se preporučuje pacijentima koji pate od glavobolja, migrena, bolova u sinusima, kao i kod neuroloških problema kao što je facijalis. Masaža lica i vrata pomaže kod oslobađanja od napetosti i akumuliranog stresa.

  U toku masaže lica i vrata, terapeut svojim dodirima podstiče cirkulaciju u ovom delu tela, i time smanjuje napetost mišića. Masaža lica i vrata može da deluje opuštajuće ili stimulišuće za krvotok, nervne i mišiće.

  Estetski, masaža lica i vrata opušta mišiće i podstiče metaboličke i regerenativne procese, što čini da lice deluje osveženo i podmlađeno. Primenjujemo je i kod simptoma glavobolja, migrena, bola u sinusima, za oslobađanje napetosti i akumuliranog stresa i kod neuroloških problema, kao što je facijalis. Tretman traje oko 30 minuta.

 • null

  Anticelulit masaža

  Celulit je prirodna pojava koja se javlja zbog nagomilavanja naslaga u potkožnom tkivu. Anticelulit masaža služi da podstakne uklanjanje ovih štetnih materija iz međućelijskog prostora, tako što stimuliše mikrocirkulaciju i ubrzava metabolizam.

  U toku anticelulit masaže, fizioterapeuti primenjuju tehnike limfne drenaže kako bi potpomogli uklanjanje celulita. Anticelulit masaža može se raditi zasebno, ili u kombinaciji sa elektrostimulacijom.

  Anticelulit masaže podstiče uklanjanje štetnih materija iz međućelijskih prostora, poboljšava mikrocirkulaciju i stimuliše metabolizam. Fizioterapeuti i maseri naše ordinacije u anticelulit masaži primenjuju i tehnike limfne drenaže za poboljšanje cirkulacije limfnog sistema.

 • null

  Masaža stopala

  Masaža stopala prvenstveno se fokusira na mišiće u prednjem i zadnjem delu stopala. Cilj ovakve masaže je da oslobodi od bola, opusti mišiće i poboljša cirkulaciju u stopalima. Naša stopala su bogata refleksnim zonama i nervnim završecima koji su povezani s ostatkom našeg tela. Kako veliki broj nas dobar deo dana provodi na nogama, veoma je važno posvetiti posebnu pažnju ovom delu tela.

  Masaža stopala se preporučuje osobama koje imaju problema s cirkulacijom, bolovima u nogama, glavoboljom ili im jednostavno treba opuštanje.

masaža, Aktiv fizikal, Niš

RELAX MASAŽA

Relax masaža za opuštanje celog tela

masaža

TERAPEUTSKA MASAŽA

Terapeutskom masažom ciljano se rešavaju problemi svakog pacijenta ponaosob.

null

ANTICELULIT MASAŽA

Anticelulit masaže podstiče uklanjanje štetnih materija iz međućelijskih prostora, poboljšava mikrocirkulaciju i stimuliše metabolizam.

Pored masaže, centar za fizikalnu terapiju Aktiv Fizikal nudi usluge elektroterapije, magnetne terapije, fototerapije,ultrazvučne terapije, terapiju i masažu mineralnim blatom i kineziterapiju.