fizikalna terapija, Niš

Šta je fizikalna terapija?

Fizikalna terapija predstavlja primenu raznih oblika energije (toplotne, mehaničke, zvučne i energije magnetnih polja) u cilju prevencije, lečenja i osposobljavanja.
Fizikalna terapija pomaže kod povreda, ublažava hronični bol i poboljšava kvalitet života pacijenta. Primenom fizikalne terapije pomaže se izlečenje lokomotornog aparata, i time olakšava izvođenje svakodnevnh funkcija, kao što su hodanje, sedanje i ustajanje, penjanje, trčanje i slično. Fizikalna terapija se koristi i kod lečenja reumatskih, traumatskih, neuroloških stanja, sportskih povreda, i kao terapija za hronične bolesti.
Cilj fizikalne terapije Aktiv fizikal jeste da omogući pacijentu svakodnevno funkcionisanje bez bola i vrati potpunu funkciju organizmu. Fizikalna terapija može da se koristi samostalno, ili u kombinaciji s nekim drugim vidovima terapije kao što su masaža, kineziterapija, terapija mineralnim blatom i drugo.

Kome fizikalna terapija može da pomogne?

Fizikalna terapija je namenjena svima onima koji pate od hroničnog ili akutnog bola u mišićima i zglobovima. Ukoliko su vam na bilo koji način ograničeni pokreti kao posledica bilo kog oblika reumatizma (degenerativnog ili zapaljenskog, zglobnog ili vanzglobnog), nakon bolesti kao što je moždani udar, ili u toku oporavka od posledica povrede, fizikalna terapija može biti odlično rešenje za takav problem.
Uz to, fizikalna terapija je veoma blagotvorna za sportiste, gde ima i preventivnu ulogu kao sastavni deo trenažnog i takmičarskog procesa u sportu.

Centar fizikalne terapije Aktiv Fizikal može vam pomoći kroz fizikalnu terapiju ukoliko patite od nekih od sledećih problema:

 • diskus hernija, lumboišijalgija, cervikobrahijalgija,
 • lumbago (bol u leđima),  bol u vratu i ramenima,
 • bol u ramenu, smrznuto rame
 • spondiloza, koksartroza (bol u kuku) i gonartroza (bol u kolenu),
 • petni trn (calcar calcanei),
 • teniski lakat (epicondilitis lateralis)
 • neuralgija, pareza,
 • hronični bol, glavobolja,
 • povrede i istegnuća mišića i ligamenata
 • sportske povrede, prelomi (frakture) kostiju
 • artritis

Fizikalna terapija – vrste

Fizikalna terapija Ima značajnu ulogu u lečenju pacijenata sa težim i lakšim povredama koje su posledica fizičke traume, u periodu postoperativnog oporavka pacijenta, kod stanja koja nastaju kao posledica moždanog udara, kao i kod poremećaja motornog razvoja kod dece.

Takođe, veoma važnu ulogu ima u preventivnom delovanju, kao sastavni deo trenažnog i takmičarskog procesa u sportu.

U Centru fizikalne terapije Aktiv Fizikal nudimo sledeću vrstu terapija: Elektroterapija (Interferentne struje, Elektrostimulacija, Elektroforeza, Ultrazvuk, Dijadinamične struje, TENS, GAlvanska struja), Magnetna terapija, Ultrazvučna terapija, Fototerapija.

 • null

  Elektroterapija

  Primena električne energije u fizikalnoj terapiji naziva se elektroterapija. Električne struje koje se koriste deluju na strukture mišićnog i nervnog sistema, utiču na proširivanje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije, čime se postiže analgetski efekat (uklanjanje bola), povećanje mišićne mase, stimulacija oštećenih nervnih vlakana i antiedematozni efekat (uklanjanje otoka).
  Kome elektroterapija može da pomogne?
  Elektroterapija se primenjuje u slučaju problema kao što su: diskus hernija, lumboišijalgija, lumbago (bol u leđima), spondiloza, ukočenost i bol u vratu i ramenima, cervikobrahijalgija, bol u ramenu, koksartroza (bol u kuku) i gonartroza (bol u kolenu), petni trn (calcar calcanei), teniski lakat (epicondilitis lateralis) i neurološki problemi.
  Dve vrste elektroterapije, elektroforeza i galvanskastruja, primenjuju se kod neuroloških oštećenja, kad pacijenata koji su pretrpeli moždani udar, za tretman lumboišijalgije, cervikobrahijalgije. Elektroforezom se lek unosi lokalno, na mestu bola, i ima direktan i produžen efekat. Ovakvom aplikacijom leka, zaobilazi se gastrointestinalni trakt i izbegava njegovo oštećenje.

 • null

  Magnetna terapija

  Fizikalna terapija magnetima koristi energiju magnetnog polja u lečenju širokog spektra oboljenja. Primenjuje se u ortopediji, fizijatriji, reumatologiji endokrinologiji, neurologiji, sportskoj medicini, u terapiji hroničnog bola, u prevenciji i terapiji stresnih stanja. Magnetna terapija deluje od nivoa ćelije, preko organa do organizma u celini.
  Kome magnetna terapija može pomoći?
  Magnetna terapija deluje na više načina, uključujući:
  • Antiedematozno i antiinflamatorno (smanjuje otok i zapaljenje)
  • Analgetski (smanjuje bol)
  • Regenerativno (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda)
  Terapija magnetima može vam pomoćiu slučaju da patite od nekih od sledećih problema: reumatske i bolesti koštano-mišićnog sistema (povrede, istegnuća, frakture kostiju), diskus hernija, pareza i neuralgija, glavobolje, hipertenzija ili hipotenzija, kao i poremećaji cirkulacije.
  Magnetna terapija jedina u kombinaciji sa interferentnom strujom može da se primenjuje kod pacijenata koji imaju metal u telu.

 • null

  Ultrazvučna terapija

  Ultrazvučna terapija je oblast fizikalne terapije koja koristi ultrazvučnu energiju u cilju lečenja i rehabilitacije pacijenta.Ultrazvučnitalasi prolaze kroz različita tkiva, vrše masažu mišića, ligamenata i tetiva, čime deluju na njihovo opuštanje i isceljenje.Delovanje utrazvučnih aparata se zasniva na tri efekta: mehanički (masaža), toplotni i hemijski (pojačava se oksidacija).
  Terapija ultrazvučnim talasima deluje efikasnije nego manuelna masaža, s obzirom da ultrazvučni talasi prodiru dublje u tkivu i otvaraju međućelijski prostor pri čemu nam omogućava dublji prodor leka.
  Kome ultrazvučna terapija može pomoći?
  Ultrazvučna terapija se koristi u lečenju velikog broja bolesti, kao što su: hronični bol u mišićima, mičićni spazam, hronične degenerativne bolesti, povrede ligamenata i tetiva, kod zarastanja ožiljnih tkiva, artroza, neuralgija.

 • null

  Fototerapija

  Fototerapija je metoda u oblasti fizikalne terapije i estetske medicine koja koristi svetlost u svrhe lečenja i rehabilitacije ovakvih i sličnih stanja. U zavisnosti od tipa i dužine svetlosnih talasa, može da se govori o terapiji infracrvenim talasima, terapiji ultravioletnim talasima ili terapiji laserom male snage, ili terapiji Bioptron lampom. Vrsta i tip fototerapija zavisi od vrste povrede koju lekar specijalista – fizijatar ili dermatolog određuju pregledom i dijagnostikom.

Pored fizikalne terapije, centar za fizikalnu terapiju Aktiv Fizikal nudi usluge kineziterapijeusluge masaže i terapije i masaže mineralnim blatom. 

elektroterapija, Aktiv fizikal, Niš

ELEKTOTERAPIJA

Interferentne struje, Elektrostimulacija, Elektroforeza, Dijadinamične struje, TENS terapija

magnetna terapija, Aktiv fizikal, Niš

MAGNETNA TERAPIJA

Magnetna terapija je vrsta terapije u oblasti fizikalne medicine koja korisiti magnete u cilju oporavka obolelog mesta.

ultrazvučna terapija, Aktiv fizikal, Niš

ULTRAZVUČNA TERAPIJA

Ultrazvučna terapija i dijagnostika je oblast fizikalne terapije koja koristi ultrazvučnu energiju u cilju lečenja i rehabilitacije pacijenta.

null

FOTOTERAPIJA

Fototerapija je metoda u oblasti fizikalne terapije i estetske medicine koja koristi svetlost u svrhe lečenja i rehabilitacije ovakvih i sličnih stanja.